در طراحی داخلی مدرن استفاده از دیوار کاذب به علت زیبایی و راحتی نصب و اجرا بسیار باب شده است. اما به چه میزان با انواع این دیوارها و کاربردهایشان آشنا هستید؟ در این مطلب قصد داریم ۴ نوع از این دیوارها ، کاربردها، مزایا و معایبشان را بیشتر بشناسیم.
دیوارهای کاذب یا به اصطلاحی کناف دیوارهایی غیر باربری هستند که برای تقسیم فضاهای داخلی، عایق بودن، زیبایی و پوشش دیوار از آن استفاده میشود. این نوع دیوار که با نام اولین شرکت تجاری ارائهدهنده آن متعلق به برادران کناف (کارل و انفوس کناف) معروف شده است سابقهای ۸۰ ساله دارد. از جمله مزایای دیوارهای کاذب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سبکتر بودن نسبت به دیوارهای اجری
استفاده بدون محدودیتهای ساختاری و عمرانی داخل ساختمان
مقاومت بیشتر در مقابل زلزله و حوادث مخرب
عایق بودن در مقابل صوت، حرارت و رطوبت
فضاسازی آسان پس از اتمام کار ساختمان
نصب و اجرای آسان و سریع
دسترسی آسان به تأسیسات با استفاده از این نوع دیوار
تعمیر و تغییر ساختار با کمترین هزینه و در کمترین زمان
قابلیت اجرا در انواع طرحهای قوسدار
امکان تزیین با انواع دیوار پوشها ازجمله کاشی، سنگ، چوب، رنگ و کاغذ دیواری
دیوارهای کاذب به طور کلی به چهار دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
۱. دیوار کاذب جداکننده (پارتیشن)
دیوارهای پارتیشن یا دیوارهای جداکننده سادهترین نمونه دیوارهای کاذب است که تنها کاربری آن جدا کردن فضاهاست. این نوع دیوارها از سه قسمت تشکیل میشوند. اول رانر (قاب اصلی هست که معمولاً از فولاد است و به دیوارهای اصلی متصل میشود). دوم استاد (تقسیمکنندههایی که داخل قاب اصلی قرار میگیرند و متریال مورداستفاده معمولاً سبکتر از قاب اصلی است). و سوم پانل (همان پانل گچی که ظاهر کار را تشکیل میدهد). پارتیشن که هیچگونه باری را بر روی خود حمل نمیکند انواع گوناگونی از نطر جنس ، طرح و رنگ و همچنین کاربرد را شامل میشود. این نوع دیوار در تمامی محیطها همچون اداری ، مسکونی ، تجاری و … قابل استفاده و کاربردی میباشد. هزینهی خرید و اجرای دیوارهای کاذب پارتیشن، شامل پروفیلهای زیرسازی، سازه و پانل از متری ۲۵۰ هزار تومان شروع و بسته به طرح، رنگ بندی و کیفیت افزایش مییابد.
از مزایای دیوارهای کاذب پارتیشن میتوان به امکان استفاده از انواع عایق حرارتی و صوتی به دلیل فضای خالی داخل دیوارکاذب اشاره کرد. همچنین عبور و دسترسی به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی از طریق این فضای خالی از دیگر مزایای استفاده از پارتیشنهاست.
۲. دیوار کاذب پوششی (لاینینگ)
در این ساختار، صفحات روکشدار گچی بر روی یک زیرسازی فلزی که به دیوار زمینه متصل است، پیچ میشوند. وجود فاصله آزاد میان صفحات و دیوار زمینه، فضای تاسیساتی مناسبی جهت نصب لایه عایق ایجاد مینماید و عبور تاسیسات الکتریکی و مکانیکی، آن هم بدون نیاز به شیارزنی، ایجاد مینماید. درز این صفحات پس از نصب با بتونه و نوار درزگیر کناف درزگیری شده و در صورت نیاز به سطح تمام شده بسیار صاف بهتر است ۲ تا ۵ میلیمتر پوشش های مخصوص کناف بر روی این صفحات اجرا شود. این ساختار بر روی دیوارهایی با شرایط متفاوت قابل اجرا میباشد. در حالت عادی سطح زیرین نیازی به آماده سازی ندارد؛ ولی در ساختمانهایی با معیارهای فنی بالا جهت افزایش کیفیت اجرا بهتر است سطح دیوار اصلی از اثرات عوامل مضر نظیر کپک، چربی و روغن پاک شود.
این نوع از دیوارهای کاذب جهت پوشش تأسیسات و زیر کار کاربرد داشته و روی دیوار اصلی از آن استفاده میشود. همچنین این قابلیت را دارد که کارهای دکوراتیو روی آن انجام گیرد. دیوارهای کاذب پوششی راهحلی مناسبی جهت غلبه بر مشکلات اجرایی دیوار زمینه، نظیر ناشاقولی وناصافی دیوار و یا شرایط نامناسب جهت اتصال پرلفیکس (رطوبت، میزان جذب، آلودگی و…) میباشد. قرار گیری تاسیسات در فضای خالی میان لایه پوششی و دیوار زمینه و دفن نشدن آن در داخل مصالح بنایی، علاوه بر رفع مسئله خوردگی و کاهش هزینه تعمیرات، دسترسی به تاسیسات و تعمیرات و نگهداری در مرحله بهرهبرداری را نیز آسان مینماید.
۳. دیوار کاذب عایق (آکوستیک)
تفاوت اصلی این نوع از دیوارهای کاذب با دیگر دیوارها متریال استفاده شده در آن میباشد. داخل این نوع دیوار کاذب و زیر پانلهای گچی معمولاً از مواد خاصی استفاده میشود که در مقابل صدا، سرمایش و گرمایش مقاوم است. همچنین مانع عبور صدا و انرژی گرمایش و سرمایش از محیط داخلی میشود. دو نوع از عایق های پرکاربرد در دیوارهای کاذب آکوستیک عبارتند از عایق فوم صداگیر خود چسب و عایق پشم سنگ.
عایق فوم صداگیر خود چسب با بهرهمندی از آخرین تکنولوژی روز دنیا، انتقال صدا به محیط پیرامون را به میزان زیادی کاهش میدهد. این نوع عایق در صنعت و ساختمان برای سقف، کف، دیوارهای مشترک و … بسیار پرکاربرد است. یکی از مزایای این نوع دیوار نصب آسان آن است. به طوری که با استفاده از قیچی و کاتر و بدون نیاز به چسب مایع, پیچ، میخ و … به راحتی نصب و اجرا میگردد.
پشم سنگ دارای ضریب انتقال حرارتی بسیار کمی میباشد. قدرت این نوع عایق آن ۳۳ برابر دیوار بتونی و ۲۲ برابر دیوار آجری است. این الیاف از موادی مانند بازالت ، سنگهای آتشفشانی و چسب رزین تشکیل شده است. از لحاظ سازگاری با محیط زیست پشم سنگ بیضررترین عایقهاست. همچنین دارای تکنولوژی ساخت با چگالی فیبر بالا و محتوای شات پایین، برای عملکرد عالی در برابر درجه حرارت بالا میباشد. این نوع عایق به علت جذب نکردن آب مناسبترین انتخاب هنگام چکه کردن لولههاست. درصورت خیس شدن نیز میتوان پانلها را خارج کرده و در هوای آزاد قرار داد. از دیگر مزایای عایق پشم سنگ محافظت در برابر آتش و حرارت، دفع آب و رطوبت و جلوگیری از رشد قارچهاست.
۴. دیوار کاذب تزئینی (دکوراتیو)
دیوارهای کاذب تزیینی یا دکوراتیو همانطور که از اسمش مشخص است بیشتر بهمنظور تقسیمبندی فضاها و دکوراتیو استفاده میشود.این دیوارها قابلیت مخفیسازی تأسیسات را در داخل خود داشته و میتوان آن را تبدیل به دیوارهای عایق حرارت و رطوبت نیز کرد.
همانطور که میدانید در ساختمانسازی سنتی از آجر، سیمان، گچ و خاک و گچ سفید برای ساخت یک دیوار ساده استفاده میشود. مهم ترین عیب این دیوارها وزن بسیار زیاد سازه است. همچنین در برابر زلزله بسیار ضعیف بوده و صدمات زیادی را به بار می آورد. علاوه بر این با اشغال کردن فضای زیاد از نظر ظاهری زیبایی خاصی ندارد. در مقابل، دیوارهای کاذب تزیینی با وزن بسیار سبک تر، مقاومت بیشتر در برابر زلزله، آوار نشدن هنگام زلزله، عایق بودن در برابر حرارت و صدا و همچنین زیبایی چند برابر جای دیوارهای قدیمی را گرفته اند.
چنانچه به دنبال تیم اجرایی هستید، میتوانید همینجا سفارش خود را ثبت کنید.